måndag 4 maj 2009

Breakfast

Jag lagade min egen frukost, både musli och scones, det är bra och nyttigt!

Musli
Ingredienser
beräknat för ca 2 liter
2-3 dl nötter, (exempelvis val-, hassel- och pekannötter)
2-3 msk flytande honung
4 dl havregryn
4 dl rågflingor
4 dl dinkelflingor
1 dl torkade tranbär
1 dl sultanrussin
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön’¨
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Strö havregryn, rågflingor och dinkelflingor på en ugnsplåt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter. De är klara då de doftar ungefär som nypoppade popcorn.
Rosta nötterna tillsammans med honung på hög värme i en torr stekpanna tills honungen karamelliserats runt nötterna. Slå över nötterna på ett bakplåtspapper och bred ut dem så att de inte klumpar ihop. Grovhacka nötterna då de svalnat.
Blanda gryn, flingor, nötter, frukt och bär och häll i en lufttät burk. Förvara mörkt så håller sig müslin längre.
Servera gärna tillsammans med smaksatt yoghurt.

Scones
Ingredienser
beräknat på cirka 12 bullar beroende på storlek
8 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk socker
100 g rumstempererat smör
2 dl mjölk
2 dl grädde, uteslut grädden genom att dubbla mjölken
hela linfrön
pumpafrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker så att det blir jämt fördelat. Fördela smöret jämt i mjölet. Använd gärna fingrarna. Det är viktigt att smöret är mjukt. Värm det gärna i mikrovågsugnen i några sekunder, men se till att det inte smälter.
Tillsätt mjölk och grädde. Rör ihop till en deg. Rulla till små bullar. Ha lite mjöl på händerna om det är för klibbigt. Rulla sconesen över lin- och pumpa frön. Det är viktigt att en färdig bulle rullas direkt i fröna, annars fastnar de inte.
Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i sexton minuter.
Servera tillsammans med en klick vispad crème fraîche och lemon curd.

3 kommentarer:

Natalie sa...

Svar: Ja, min helg har varit bra :) Jag har mest tagit det lugnt med massa vänner! Din då? :)

Ja, visst är den underbar!? :D

jess sa...

Både scones & hemlagad musli är så jävla gott :D
& nu är jag tillbaka i bloggvärlden förresten ;)

HA en bra dag!

Anonym sa...

smaskens med musli, satans att jag åt gröt nyss, annars hade jag tatt mig lite musli :>
ja, men jag kommer nog ej städa idag, vi kan ha dåligt samvete ihop ;)

http://legoliv.blogg.se